Elke week krijgen 25 Limburgers buiten het ziekenhuis een hartstilstand.

Per week krijgen in Nederland 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand.

In een gebied als Limburg, met meer dan 1,1 miljoen inwoners, zijn dat er dus meer dan 1100 per jaar (25 per week).

 

De meeste slachtoffers krijgen thuis een hartstilstand (70 tot 80%). De overige hart stilstanden vinden plaats in openbare ruimten, op het werk (maximaal 10%), sportaccommodaties en dergelijke.

Bij ongeveer 75% van de slachtoffers van een hartstilstand is een omstander aanwezig.

De Stichting Hard voor Hart heeft in de gemeente Venray een netwerk opgezet van vrijwilligers / burgerhulpverleners met reanimatiebevoegdheid die een slachtoffer vaak nog voor de ambulance hulp kunnen bieden. Deze reanimatie door burgerhulpverleners kan levens redden. Hoe eerder iemand met een hartstilstand gereanimeerd wordt, hoe groter de kans op overleven is. Vooral de eerste zes minuten zijn belangrijk, omdat de kans op overleven dan nog zo’n 70% is. Iedere minuut later neemt die kans aanzienlijk af, tot minder dan 10% bij reanimatie na 12 minuten.

Om ervoor te zorgen dat er altijd iemand gehoor kan geven aan een oproep en binnen zes minuten de reanimatie kan uitvoeren is de Stichting Hard voor Hart dringend op zoek naar burgerhulpverleners.

Men moet er toch niet aan denken dat iemand overlijdt, omdat er niemand in de omgeving tijdig ter plaatse was om een reanimatie uit te voeren.

Meld je via deze site aan als burgerhulpverlener en krijg gratis een reanimatiecursus.