Doel en realisatie

De Stichting Hard voor Hart heeft als doel om de overlevingskans van personen met een acute hartcirculatiestilstand te verbeteren. De inzet van burgerhulpverleners om te starten met reanimeren voordat de ambulance ter plaatste is, redt levens! Daarbij heeft de Stichting Hard voor Hart hiervoor als doel gesteld, dat >2% van de inwoners van de gemeente Venray burgerhulpverlener is.

In de gemeente Venray zijn zogenaamde ‘6 minuten-zones’ gecreëerd, dat wil zeggen dat deze zones zijn gevuld met AED’s en burgerhulpverleners, welke in het bezit zijn van een BLS- /AED-certificaat. Dit om in het geval van een hartcirculatiestilstand binnen 6 minuten te kunnen reanimeren/defibrilleren om de grootste overlevingskansen te kunnen behalen.

Om dit project te kunnen realiseren is, op 13 juni 2008, de Stichting Hard voor Hart opgezet door de Juniorkamer Venray in samenwerking met: de gemeente Venray, de EHBO Venray, het Rode Kruis Venray en de Regionale Ambulancevoorziening Limburg Noord.

Sinds 2018 is er één landelijk oproepsysteem bij reanimatie in Nederland: HartslagNu. Het oproepsysteem HartslagNu is uniek in de wereld. HartslagNu werkt samen met de Ambulancevoorzieningen en de meldkamers.
Alle meldkamers ambulancezorg maken gebruik van hetzelfde oproepsysteem en zijn dus aangesloten op het systeem van HartslagNu.

Via dit alarmeringssysteem stuurt de Regionale Meldkamer Ambulancezorg (MKA) na een 112 melding, waarbij sprake is van een mogelijke hartstilstand, altijd twee ambulances naar het slachtoffer en wordt HartslagNu geactiveerd. Er wordt dan een oproep verstuurd naar een groep burgerhulpverleners die het dichtst bij het slachtoffer aanwezig zijn. De burgerhulpverlener ontvangt een oproep via de HartslagNu app op de smartphone of via een sms.

Hoe dit in zijn werk gaat? Lees hier meer over de technologie en support voor dit alarmeringssysteem.

Meer weten? Bekijk deze animatie.

Resultaten:
De stichting heeft inmiddels het beheer over 46 AED’s, welke verspreid in de gemeente Venray hangen.
(status 1 februari 2022)